關於我

我的相片

在此提供一些有關你的資訊,以便其他人確認你是他們要找的Fai。

2007/01/25

新 hard disk

越來越覺得屋企部電腦的 hard disk 嘈音好大, 夜晚實在聽得好清楚, 想開住來 compile 野都唔得, 於是一直想換個新d淨d的 hard disk, 考慮了好耐, 每次去到電腦商場都想買.
今日終於諗好了, 買一個新 hard disk 吧! 但係買 IDE 好似好傻, 於時就諗, 不如買個 SATA, 幫阿妹換左佢 (佢底板有 SATA 我冇), 咁佢就有快 hard disk 用, 而我可用佢原本的 hard disk, 都好靜的.
但買完 hard disk 之後又諗, 阿妹原本的 hard disk 係用 IDE to SATA cable 當 SATA 用的, 咁不如我都買返張 SATA adaptor 啦, 但忘記左個 hard disk 本身都唔係 SATA, 用 adaptor 之後加埋 cable 都唔會快左架喎, 哈哈哈, 傻仔左添! 不過算啦, 都叫係用 SATA interface 丫!! 呵呵呵~