關於我

我的相片

在此提供一些有關你的資訊,以便其他人確認你是他們要找的Fai。

2007/02/05

不幸買到 Win-printer

今日去買公司用的 printer, 食完 lunch 去了 298,買了一部好便宜的 HP LaserJet 1020, 大約 $12xx。
抬到返公司,一試,唔得,以為是 USB 問題,換了第二部機,又唔得,開始上網睇資料,
發現這部 printer 竟然要用 driver support 先印到野,本身唔係 postscript 類型 printer...!
Oh my god...

不過,好在找到一個 driver 可以用到,只要在 power on 部 printer 之後 upload firmware,
再用 foo2zjs driver 就可以印得到。
http://foo2zjs.rkkda.com/

但係由於係公司用,唔可以太複雜,結果都係要加錢換第二個“容易用”的 model...